آزمایش پرولاکتین

نکات اولیه و ضروری

پرولاکتین هورمونی است که توسط غده ی هیپوفیزپیشین (آدنوهیپوفیز) ترشح می گردد. در زنان پرولاکتین موجب شیر دهی و در مردان نقش آن نامشخص است. ترشح پرولاکتین تحت تنظیم عوامل آزاد کننده و مهار کننده ی پرولاکتین می باشد که از هیپوتالاموس ترشح می گردند. همچنین هورمون آزاد کننده ی تیروئید (TRH) نیز باعث تولید و تحریک پرولاکتین می شود. در زمان خواب، سطوح پرولاکتین به میزان 3-2 برابر افزایش می یابد و سطح خونی آن به حد پرولاکتین موجود در زنان باردار می رسد. افزایش ناگهانی این هورمون در تحریک شیردهی، استرس، تحریک پستان، بارداری، یا ورزش مشاهده می شود. پرولاکتین در بیماران دچار آدنوم اسیدوفیل یا کروموفوب هیپوفیز مترشحه پرولاکتین افزایش پیدا می کند.

راهنمایی های لازم

مقادير هورمون پرولاکتین در خواب 3 برابر افزايش نشان مي دهد؛ بدیهی است داشتن هرگونه استرس، بد خوابی و خواب ناکافی (کمتر از 7-6 ساعت در شب) باعث افزایش کاذب پرولاکتین می گردد.

حداكثر مقدار اين هورمون در صبح مي باشد؛ نمونه گیری می بایستی قبل از ساعت 11 صبح انجام پذیرد.

حداقل 12 ساعت قبل از نمونه گیری، تماس یا تحریک جنسی نباید انجام شود .

از آنجایی که مصرف داروهايی مانند استروژن، داروهای ضد افسردگی سه حلقه ای، خواب آورها، آمفتامين ها، داروهای فشار خون بالا (رزپين، وراپاميل، متيل دوپا ) و برخی از داروهايی که برای درمان ريفلاکس معده (سايمتيدين) استفاده می شوند، باعث افزايش و داروهايی مانند دوپامين ،لوودوپا و مشتقات آلکالوئيدهای ارگو باعث کاهش پرولاکتين می شوند، لطفاً در مورد قطع مصرف داروهای این چنینی، پیش از نمونه گیری و انجام آزمایش، با پزشک خود و آزمایشگاه مشورت نمائید.

بهترین زمان برای نمونه گیری جهت آزمایش پرولاکتین، 2 – 4 ساعت پس از بيدار شدن (هوشياری کامل) و در حالت ناشتا است.

توصیه می شود پیش از نمونه گیری، از  پیاده روی تند (پیاده روی آهسته اشکالی ندارد)، فعالیت ورزشی و بدنی اجتناب شود.

آرامش خود را در قبل و حین نمونه گیری حفظ نمائید، زيرا ترس و استرس سبب افزايش سطح پرولاکتين مي شود .