8 مهر 1399، روز جهانی قلب

بیماری‌های قلبی-عروقی شامل مشکلات تنگی عروق قلب، بیماری‌های دریچه‌ای، عضله قلب و آریتمی قلبی می‌شود. شایع‌ترین این مشکلات بیماری‌های تنگی عروق قلب است. احتمال ابتلا به بیماری‌های عروق قلب تا قبل از سن ۵۰ سالگی در مردان شایع‌تر بوده و بعد از آن احتمال ابتلا بین زنان و مردان به یک اندازه است. اگرچه خطرات ناشی از بیماری‌های مسری به دلیل ماهیت واگیری آن‌ها فوری و آنی است، اما عوارض ناشی از بیماری‌های مزمن نظیر بیماری های قلبی-عروقی ماندگارتر، پرهزینه‌تر و ناتوان کننده‌تر خواهد بود. بیماری‌های قلبی-عروقی در حال حاضر اولین علت مرگ در دنیا بوده و سالانه بیش از هفده میلیون نفر در سراسر دنیا به علت این بیماری ها فوت می‌کنند که سی و یک درصد کل مرگ‌های جهانی و نیمی از مرگ‌های ناشی از بیماری‌های غیر واگیر است. بیماری های قلبی-عروقی یکی از شایع ترین علل مرگ و میر در ایران به شمار می روند. نزدیک به چهل درصد علل فوت جوانان در ایران، بیماری های قلبی شناخته شده اند.

به منظور برنامه‌ریزی برای پیشگیری از بروز بیماری‌های قلبی، اطلاع رسانی مناسب به افراد جامعه و مبارزه همه جانبه با عوامل خطرساز بیماری‌های قلبی، دولت‌ها و مردم به فکر مقابله با این بیماری‌ها افتادند. از جمله نهادهای مردمی مانند فدراسیون بین‌المللی قلب‌شناسی و انجمن بین‌المللی قلب‌شناسان، در سال (1978) میلادی تاسیس گردید که مسوولیت آن پیشگیری و کنترل بیماری‌های قلبی-عروقی بود. با ادغام این دو انجمن با یکدیگر و تغییر نام آنها رسما از سال (1998)، فدراسیون جهانی قلب تشکیل شد.

فدراسیون جهانی قلب با این نگرش که تمام کشورهای عضو این فدراسیون می‌توانند به ریشه‌کنی همه‌گیری جهانی بیماری‌های قلبی-عروقی کمک کنند، با همکاری سازمان بهداشت جهانی بیست و نهم ماه سپتامبرهر سال را به عنوان روز جهانی قلب تعیین کرد و هرساله با شعاری متفاوت این روز گرامی داشته می‌شود. شعار امسال روز جهانی قلب با «با تمام وجود از سلامت قلب مراقبت کنید» از سوی سازمان بهداشت جهانی انتخاب‌شده است.

بیشتر مرگ‌های مرتبط با بیماری‌های قلبی-عروقی ناشی از بیماری کرونر قلب یا سکته مغزی بوده که عوامل خطر اصلی آن شامل فشارخون بالا، کلسترول و قند خون بالا، مصرف دخانیات و الکل، رژیم غذایی ناسالم، چاقی و آلودگی هوا است.